Vette koffiebonen: Welke koffiebonen zijn niet vet?

Koffiebonen
Bijgewerkt op 11 apr 2023

Alle koffiebonen bevatten vetten (oliën). Het vetgehalte bij robusta koffiebonen is (vaak) iets hoger in vergelijking met arabica koffiebonen. Met vette koffiebonen duidt men vaak op bonen die een glans hebben: het vet bevindt zich aan de buitenkant van de koffieboon en is dus zichtbaar. Het vet uit koffiebonen kunnen op de lange duur schadelijk zijn voor jouw koffiemachine. De vraag is: welke koffiebonen zijn het minst vet?

Vet in koffiebonen

De hoeveelheid vetten ofwel oliën in koffie zijn minimaal. Volgens het voedingscentrum zit er 0% vet in koffie, maar dit lijkt ons sterk. Als je goed kijkt naar een kopje koffie zie je bovenop een paar vetdruppels drijven. Bij een espresso is het vetgehalte overigens wel minder dan bij filterkoffie. Wat betreft je gezondheid zou ik mij niet druk maken om het vetgehalte in koffie, want dit is echt minimaal.

Welke koffiebonen zijn niet vet?

Zoals eerder gesteld: arabica koffiebonen bevatten minder vet dan robusta koffiebonen. Maar dit betekent niet dat robusta koffiebonen automatisch vette bonen zijn. Dit hangt namelijk af van:

  • Branding: hoe langer koffiebonen gebrand zijn, hoe meer oliën vrijkomen uit de poriën van koffiebonen. Vermijdt dus een donkere branding.
  • Niet verse koffiebonen: hoe langer je koffie laat liggen na het branden, des te groter de kans dat de vetten vrijkomen. Dit is de reden dat vette koffiebonen (vaak) uit de supermarkt komen, omdat deze niet vers meer zijn en liggen te verjaren in schappen. 

Lees ook: koffiebonen bewaren.

Wie vette koffiebonen wilt vermijden kies dus voor:

  • Licht of medium gebrand
  • Verse koffiebonen: het liefst consumeer je koffiebonen 2 maanden na de branddatum. 

Hoe kan ik vette koffiebonen herkennen?

Op de verpakking staat nooit vermeldt of koffiebonen nu wel of niet vet zijn. Indien je vette koffiebonen wilt voorkomen, vermijd dan een donkere branding. Dit wordt ook wel een ‘dark roast’ genoemd in het engels. Voor droge koffiebonen kun je ook eens naar de beste koffiebonen in onze test kijken.

Zijn vette koffiebonen slecht voor mijn koffiemachine?

Op de korte termijn is het antwoord nee. Maar op de langere termijn stapelen deze oliën zich op in het bonenreservoir, de koffiemolen en de zetgroep (het belangrijkste onderdeel uit een koffiemachine). 

Bedenk je wel dat alle koffiebonen vet bevatten. Om problemen met de doorvoer van koffiebonen of bij de zetgroep te voorkomen raden wij aan het koffiezetapparaat op tijd schoon te maken en alle benodigde stappen te doorlopen. 

Het belangrijkste is dat je de zetgroep goed onderhoud. Haal deze regelmatig uit het koffiezetapparaat en week deze in een bak met warm water en een scheutje afwasmiddel.

Waar wil je over lezen?

Koffiebonen