Voordelen koffiezetapparaat met bonen: 8 redenen om er wél één te kopen

Koffiezetapparaat bonen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

De kans is groot wanneer je bij vrienden of familie een bakje koffie drinkt; deze uit een koffiezetapparaat met bonen komt. Deze volautomatische koffiemachines zijn razend populair tegenwoordig door het gemak en de smaak van verse koffiebonen. Overweeg je om er één aan te schaffen? In dit artikel vind je 8 voordelen van een koffiemachine met bonen en waarom je er wél één in huis moet halen.

Mocht je voor het eerst een koffiezetapparaat met bonen kopen dan raden we je aan om eerst onze beginnersgids te lezen. Hierin worden al jouw vragen beantwoord. Voor de duidelijkheid: een koffiezetapparaat met bonen wordt ook wel een volautomatische koffiemachine, volautomaat, koffiemachine met bonen, koffiebonen machine of een volautomatische espressomachine genoemd. 

8 voordelen op een rijtje

Hieronder geven we 8 redenen waarom je wel een koffiemachine met bonen in huis wilt halen. Uiteraard laten we de nadelen niet achterwege. Deze bespreken we onderaan dit artikel.

Voordeel #1: genieten van verse bonenkoffie

Dit is de voornaamste reden waarom mensen voor een koffiemachine met bonen in huis halen. Een koffiemachine met bonen heeft standaard een geïntegreerde koffiemolen. Je vult het bonenreservoir met koffiebonen en voor elk kopje koffie worden de koffiebonen vers gemalen. Als je eenmaal gewend bent aan de smaak van verse bonenkoffie dan wil je niks anders meer.

Bij andere koffiezetapparaten wordt vaak voorgemalen koffie gebruikt. Het nadeel van voorgemalen koffie is dat alle smaken en aroma’s al verloren zijn gegaan.

Nog een voordeel: bij het koffiezetten in de morgen ruik je de heerlijke koffiearoma’s van vers gemalen koffie. Iets wat je bij voorgemalen koffie niet ruikt.

Voordeel #2: het gemak van een koffiezetapparaat met bonen

Bij een koffiemachine met bonen draait het allemaal om gemak. Alle handelingen zoals het malen van de koffiebonen, het opschuimen van de melk en het onderhoud van de koffiemachine gebeuren automatisch. Hierdoor kun je zonder al teveel moeite koffiezetten en het koffiezetapparaat op de juiste manier onderhouden. 

Voordeel #3: bakje koffie is zo gezet!

In de morgen heb je vaak weinig tijd, zeker wanneer je een gezin met kinderen hebt. Maar voordat de dag begint, wil je wel eerst een lekker bakje koffie drinken. Het grote voordeel van een koffiezetapparaat met bonen is dat je met één druk op de knop een koffie naar keuze zet. Zo ben je heel weinig tijd kwijt aan het zetten van een bakje koffie.

Wel moet gezegd worden dat het per koffiemachine verschilt hoe lang het duurt voordat het apparaat is opgestart en het water is opgewarmd. 

Voordeel #4: heel veel koffievariaties

Misschien drink je in de morgen graag een sterke espresso en in de middag een milde cappuccino. Dan hebben we goed nieuws: een koffiezetapparaat met bonen doet het allemaal. Een groot voordeel aan een koffiezetapparaat met bonen is dat je uit veel verschillende koffievariaties kunt kiezen. Het verschilt per apparaat uit welke specialiteiten je kunt kiezen.

Zo zijn er goedkopere koffiezetapparaten met bonen die alleen zwarte koffie zoals een espresso, lungo en americano zet. Koop je een koffiezetapparaat met een automatische melkfunctie dan heb je keuze uit verschillende melkspecialiteiten. Welke melkspecialiteiten dit zijn verschilt per koffiebonen machine.

Voordeel #5: stel jouw favoriete bak koffie in

Met een koffiezetapparaat met bonen geniet je van vele instellingsmogelijkheden. Het aantal instellingsmogelijkheden verschil per koffiemachine, maar bij de meeste apparaten is het mogelijk om de koffiesterkte, volume en temperatuur in te stellen. Zo bepaal je zelf hoe sterk jouw bakje koffie moet zijn. Deze instellingen pas je via het bedieningspaneel aan.

Smaakt de koffie te zuur of te bitter? Dan pas je de maalgraad aan. Bij de meeste koffiebonen machines zit er een draaiknop bij het bonenreservoir waar je de maalgraad kunt aanpassen.

Drink je graag een cappuccino? Bij luxere koffiemachines met bonen is het mogelijk om de hoeveelheid melk aan te passen en soms ook de stevigheid van het melkschuim.

Voordeel #6: handige onderhoudsprogramma’s

Voor een langere levensduur van jouw koffiemachine is goed onderhoud belangrijk. Gelukkig neemt een koffiezetapparaat met bonen veel onderhoudswerk uit handen dankzij de automatische reinigings- en ontkalkings programma’s. Voor en na gebruik spoelt het koffiezetapparaat zichzelf automatisch schoon. 

Het is met name belangrijk dat je de zetgroep goed schoonmaakt. Het verschilt per koffiezetapparaat of je dit handmatig moet doen of dat het automatisch gebeurd.

Voordeel #6: cappuccino van verse melk

Zet je een cappuccino op het werk dan is de kans groot dat deze met melkpoeder is gemaakt in plaats van verse melk. Een cappuccino van verse melk smaakt natuurlijk veel beter dan een cappuccino die gemaakt is van melkpoeder. Nog een voordeel aan een koffiemachine met bonen is dat je een cappuccino kunt zetten wanneer je maar wilt. 

Benieuwd naar de koffiemachine die de beste cappuccino’s zet? Bekijk dan ons favoriete koffiemachine voor cappuccino’s.

Voordeel #7: eenvoudige bediening

De bediening bij de meeste koffiemachines met bonen is zeer eenvoudig. Een bakje koffie is zo gezet en per kopje koffie kun je vrij snel de instellingen naar jouw voorkeur aanpassen. Bij een simpele koffiemachine met weinig mogelijkheden maak je vaak gebruik van een LCD-scherm met knoppen. Wanneer de instelmogelijkheden oneindig zijn is het apparaat vaak uitgerust met een touchscreen, bediening via smartphone of een kleurenscherm met knoppen.

Voordeel #8: relatief goedkoop koffiezetten

In vergelijking met andere typen koffiezetapparaten is koffiezetten met een volautomaat vrij goedkoop. Voor een bakje koffie wordt gemiddeld zo’n 10 gram koffie gebruikt. Mocht je een zak koffie kopen met een kiloprijs van 10 euro dan kost een bakje koffie dus 10 eurocent. Bij Nespresso of Dolce Gusto ben je al gauw 30 eurocent per bakje koffie kwijt.

Dingen om rekening mee te houden

Uiteraard zitten er ook nadelen aan een koffiemachine met bonen. Lees ons artikel met redenen om geen koffiemachine met bonen te kopen.

  • Koffiemachines met bonen zijn best duur in aanschaf
  • Goedkopere koffiemachines met bonen maken veel lawaai
  • Redelijk hoge onderhoudskosten
  • Koffiemachines met bonen nemen best veel ruimte in beslag.
  • Veel koffie zetten in een korte tijd zit er niet in.

Conclusie: wel of niet een koffiemachine met bonen kopen?

Bij het kopen van een nieuwe koffiemachine kun je verschillende typen koffiemachines overwegen. Of een koffiemachine met bonen de juiste keuze voor jou is, hangt af van jouw gebruik en het budget. Zo zou ik een koffiemachine met bonen aanraden wanneer je graag een kopje koffie van versgemalen koffie drinkt en gemak en snelheid belangrijk voor je is (bijv. als je weinig tijd hebt in de morgen en je vaak aan het haasten bent).

Een koffiemachine met bonen is minder geschikt wanneer je veel koffie in een korte tijd wilt zetten. Voor verjaardagen is een filter-koffiezetapparaat bijvoorbeeld veel handiger. 

Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Mocht je voor het eerst een koffiemachine met bonen kopen, lees dan onze beginnersgids. Heb je al besloten om een koffiebonen machine te kopen, maar weet je nog niet welke? Bekijk dan onze TOP-10 met de beste koffiemachines van 2021

Waar wil je over lezen?

Koffiezetapparaat bonen