Nespresso cups: wat zit er eigenlijk allemaal in?

Nespresso
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Dat een kopje koffie uit een Nespresso machine velen malen duurder is dan een kopje versgemalen koffie is wel duidelijk. Een Nespresso capsule kost ongeveer 30 eurocent, terwijl een kopje uit een volautomatische koffiemachine 10 cent of meer kost. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? En wat zit er nu eigenlijk allemaal in zo’n Nespresso capsule?

Wat zit er in een Nespresso capsule?

Een Nespresso machine is zo snel dat je haast denkt dat er instant koffie in zit, maar dat is niet helemaal waar. Nespresso koffie is 100% gemaakt van voorgemalen koffie zonder enige toevoegingen, suikers of melkpoeder.

Als je ons blog vaker leest, weet je dat wij geen groot fan zijn van voorgemalen koffie. Alle smaken zijn dan al verloren gegaan, maar hoe komt het dat Nespresso koffie eigenlijk altijd wel redelijk tot goed smaakt?

Luchtdichte verpakking

Zodra de koffiebonen gemalen worden, worden deze luchtdicht verpakt om alle boosdoeners zoals zuurstof, vocht en zonlicht buiten de deur te houden. Op deze manier blijft de koffie toch nog gewoon haar smaak behouden.

Slechts 5 gram koffie

Wat jou wellicht wél zou verbazen is dat er maar 5 gram koffie in een Nespresso capsule zit, terwijl je tussen de 7 en 12 gram koffie nodig hebt om een goede espresso te zetten. Dit verklaard ook waarom de koffies van Nespresso erg klein zijn. Ook proef je op een gegeven moment overextractie wanneer je het water te lang laat doorlopen.

Waar komt die crema dan vandaan?

Dat is een goede vraag. Als je het antwoord hebt gevonden mag je mij een mailtje sturen. Ik kon het antwoord namelijk niet zo snel vinden. Mijn verwachting is dat dit met de tegendruk te maken heeft, maar ik weet niet precies hoe dit werkt in Nespresso machines.

Wat is het verschil met andere capsules?

Ook andere merken gebruiken 100% voorgemalen koffie in hun capsules. Wél wordt er natuurlijk van een ander soort koffie gebruik gemaakt en dus zullen de smaken verschillen. Capsules van B-merken zijn vaak gemaakt van plastic, maar wij raden aan om alleen aluminium capsules te gebruiken. Deze geven namelijk minder storingen dan plastic capsules.

Waar wil je over lezen?

Nespresso