Welke koffiebonen voor jura?

Koffiebonen
Bijgewerkt op 12 apr 2023

Je hebt een mooie Jura koffiemachine gekocht, maar nu is de vraag welke koffiebonen geschikt zijn voor een Jura machine? Voor het zetten van een lekkere kop koffie heb je niet alleen goed koffiezetapparaat nodig, maar ook lekkere koffiebonen (en vers water). In dit artikel leg ik uit waar je op let bij het kopen van koffiebonen voor een Jura koffiezetapparaat.

1. Voorkom te vette koffiebonen

Om de levensduur van jouw koffiemachine te verlengen raad ik aan vette koffiebonen te vermijden. Je kunt ze vrij snel herkennen aan de mate van glans. Vette koffiebonen laten meer koffieresten achter in vergelijking met droge koffiebonen. Deze koffieresten in de vorm van oliën stapelen zich op in de leidingen van het koffiezetapparaat wat natuurlijk zonde is van jouw mooie Jura koffieapparaat.

Hoe zit het nu precies?

Daarbij moet ik wel een kanttekening maken: alle koffiebonen zijn vet. Bij vette koffiebonen bevindt het vet zich aan de buitenkant van de koffieboon. Het is dus niet zo dat deze koffiebonen meer oliën bevatten. De vetten zijn tijdens het branden vrijgekomen, maar kunnen ook vrijkomen wanneer ze voor een langere tijd bewaard zijn. Meer hierover in: welke koffiebonen zijn niet te vet?

Wie vette koffiebonen wilt vermijden kiest voor: 

  • verse koffiebonen
  • Licht of medium gebrande koffiebonen (dus niet te donker)
  • arabica koffiebonen, welke over het algemeen iets minder vet bevatten in vergelijking met robusta 

Dit betekent overigens niet dat jouw Jura koffiemachine niet tegen vette koffiebonen kan. Met het juiste onderhoud zou dit geen problemen moeten opleveren. Wél is het belangrijk dat je de conditie van de zetgroep goed in de gaten houdt. Een minpunt aan Jura is dat de zetgroep niet uitneembaar is. Deze laat je eens in de 2 – 3 jaar (afhankelijk van het gebruik en hoe vet de koffiebonen zijn) schoonmaken bij een officiële Jura reparatiepunt. 

2. Kies voor een medium brandgraad

Wie lekkere koffie wilt zetten kiest voor een medium brandgraad. Deze herken je aan een mooie bruine kleur die niet te licht en niet te donker is. Smaken ontwikkelen zich tijdens het branden van koffiebonen. Liggen de koffiebonen tekort in de oven dan levert dit zure smaken op. Liggen ze er te lang in dan geeft dit een verbrande en bittere smaak. Met medium gebrande koffiebonen zit je er tussenin, wat een gebalanceerde espresso oplevert. 

Smaakt de koffie uit jouw Jura koffiemachine niet? Grote kans dat dit niet aan de instellingen van jouw koffiemachine ligt of aan het apparaat zelf ligt, maar aan de brandgraad. 

3. Koop koffiebonen bij lokale branderij

Wie het beste uit zijn Jura koffiemachine wilt halen kiest voor vers gebrande koffiebonen. Waar koop je deze nu juist niet? In de supermarkt. Koffiebonen in de supermarkt liggen voor een lange tijd in opslagplaatsen en in de schappen. Deze koffiebonen zijn dus niet vers meer. Koop daarom jouw koffiebonen bij de lokale branderij of jouw favoriete koffiebarretje en let goed op de branddatum. Koffiebonen zijn vers tot 2 maanden nadat ze gebrand zijn. 

4. 100% arabica of een blend met robusta?

Veel koffieliefhebbers zweren bij arabica koffiebonen. Het klopt dat arabica koffiebonen van hogere kwaliteit zijn en – mits op de juiste manier verwerkt – meer smaak hebben dan robusta koffiebonen, die vooral een bittere smaak heeft. Maar het zijn de robusta koffiebonen die voor een mooie cremalaag op je espresso zorgen en jouw espresso een beetje pit geven. Houd je hiervan? Kies dan voor een melange met 80% arabica en 20% robusta koffiebonen. Neem anders eens een kijkje bij onze Italiaanse koffies.

Conclusie: welke bonen geschikt voor Jura?

Welke koffiebonen je gebruikt hangt vooral af van jouw persoonlijke voorkeur. Persoonlijk denk ik dat een Jura koffiemachine het beste tot zijn recht komt met een melange van arabica en robusta bonen die medium gebrand zijn. Indien je voor Aziatische koffiebonen of bonen uit Zuid-Amerika kiest volstaat 100% arabica ook, aangezien deze bonen van zichzelf wat meer pit hebben. Het belangrijkst voor de levensduur van jouw Jura koffiemachine is dat je het gebruik van vette koffiebonen vermijdt. 

Waar wil je over lezen?

Koffiebonen