Welke type koffie kun je het beste gebruiken?

In der loop der jaren heeft de koffiewereld zich flink ontwikkeld. Het aantal espressomachines zijn toegenomen, wat betekent dat je kunt kiezen uit verschillende typen koffie.

In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van koffiebonen, capsules, koffiepads en gemalen koffie. Lees verder en ontdek welke koffie voor jou de beste keuze is.

Gemalen koffie

Halfautomaten en filterkoffie zijn geschikt voor gemalen koffie. Gemalen koffie kun je online bestellen of in de winkel kopen.

De gemalen koffie is in verschillende kwaliteiten en maalgraden verkrijgbaar, waar ook een ander prijskaartje aan hangt. Het is aan te raden om altijd na te checken welke maalgraad je nodig hebt voor het apparaat dat je gebruikt.

Waarom geen gemalen koffie?

Persoonlijk zijn wij geen groot voorstander van gemalen koffie. Ondanks dat het makkelijker is, kun je zelf geen invloed meer uitoefenen op de maalgraad. De maalgraad is een van de factoren die de smaak van de koffie beïnvloed.

Wanneer je een handmatige of elektronische koffiemolen koopt, kun je de koffiebonen op gewenste maalgraad malen. Het voordeel hiervan is dat je de koffiebonen voor verschillende zetmethoden kunt gebruiken en dat je kunt spelen met de maalgraad, wat invloed heeft op de smaak.

Gemalen koffiebonen zijn minder vers

Daarnaast neemt de versheid van de koffie af wanneer deze ruim van te voren gemalen is. Wanneer je de koffiebonen zelf maalt, heb je altijd verse koffie op voorraad. Dat zullen jouw gasten en jezelf extra kunnen waarderen.

Nu willen we niet beweren dat voorverpakte gemalen koffie niet lekker kan zijn. Wanneer jij de gemalen koffie die je koopt lekker vindt, is er natuurlijk niets aan de hand. Maar over het algemeen geldt dat bonen koffie lekkerder is dan koffie van gemalen koffie, dat al gemalen is wanneer je het koopt.

Koffiebonen

Wij zijn groot voorstander van koffiebonen. Zoals hierboven al benoemt heb je met bonen koffie altijd verse koffie en kun je verschillende maalgraden uitproberen.

Een volautomatisch espresso apparaat werkt vaak alleen met koffiebonen en niet met gemalen koffie. Daarnaast leer je ook meer over koffie wanneer je voor koffiebonen kiest. Op deze manier kun je zelf de maalgraad instellen en kijken wat dit met de smaak doet. Kies voor koffiebonen wanneer je meer wilt leren over koffie.

Koffiebonen, beter voor de portemonnee

Een ander voordeel van koffiebonen is dat de prijs per bakje koffie lager ligt dan bij de koffiepads of de capsules. De prijs per bakje koffie ligt met koffiebonen nagenoeg gelijk met gemalen koffie.

Het nadeel van koffiebonen, als je geen luxe espressomachine in de keuken hebt staan, is dat het meer tijd kost om de koffie te zetten. Niet iedereen heeft die tijd. Wanneer je dus wilt genieten van bonen koffie en niet al te veel tijd wilt kwijt zijn, kies je voor een koffiebonen machine,

Een koffiemolen kopen

Tot slot zal je ook een koffiemolen moeten kopen wanneer je geen gebruik maakt van een espressomachine volautomaat. Een handmatige koffiemolen is vaak nauwkeurig genoeg en deze kun je al kopen vanaf € 50. Wil je een elektronische koffiemolen kopen, dan starten de prijzen vanaf € 100.

Capsules of cups

De capsules, ook wel cups koffie genoemd, zijn behoorlijk populair geworden in Nederland. Wij denken dat dit komt door de eenvoud waarmee je snel een fatsoenlijke kop koffie kunt zetten.

Daarnaast is het aanbod van verschillende smaken groot. Zo kun je kiezen voor een espresso shot, een dubbele shot, chocolademelk en thee.

Nadelen koffiecupmachines

Het nadeel van deze capsules is dat ze best wel duur zijn. Een koffiecupmachine is in aanschaf goed betaalbaar (deze starten al vanaf € 70), maar de capsules zijn daarentegen € 0,30 cent per bakje. Het is duidelijk dat je op eenvoudige wijze een lekkere bak koffie kunt zetten, maar hier hangt dus wel een prijskaartje aan.

De smaak van de capsules is verassend goed. Je krijgt dus wel waar voor je geld. Er zijn verschillende fabrikanten van de koffiecupmachines, die elk hun eigen capsules hebben. De merken zijn: Nespresso, Dolce Gusto, Lavazza O Modo Mio, Tassimo en Illy Iperespresso.

Op zoek naar een Nespresso of Krups capsulemachine? Bekijk hier onze TOP-10 met de koffiezetapparaten met cups,

Koffiepads

De koffiepads zijn behoorlijk populair geworden in Nederland. Het voordeel van de koffiepads is dat je op eenvoudige wijze koffie kunt zetten. Ook liggen de prijzen per bakje koffie relatief laag, namelijk € 0,07 per bakje. Daarbij zijn de machines ook nog eens laag in aanschaf.

Je bent goedkoper uit met koffiepads en je kunt op enorm eenvoudige wijze een bak koffie zetten. Ook zit er weinig onderhoud en schoonmaakwerk aan deze machines. De kwaliteit van de koffie wordt beschouwd als gemiddeld. De smaak van de koffie is prima, maar vaak lang niet zo goed als bij koffiebonen en capsules.

Bij onze lijst met Philips koffiemachines, vind je een aantal senseo koffiezetapparaten.

Een keuze maken

Het maken van een keuze is lang niet zo makkelijk. Wanneer je voor een bepaalde machine kiest, zit je ook gelijk aan een type koffie vast. Heb je vragen of is er iets niet helemaal duidelijk?

Op zoek naar een elektrische melkopschuimer? Bekijk hier onze TOP-5 met de beste elektronische melkopschuimers.

Vers gebrande koffiebonen

Volautomaat melange 500 gr.

9.95

Meer info

Light Roast

500gr

9.95

Meer info

Espresso Roast

500gr

10.75

Meer info

Dark Roast

500gr

9.95

Meer info

Proefpakket

4x 250gr

16.95

Meer info
  • delen op social media

Gerelateerde berichten

Barista opleiding

Barista opleiding volgen? Op deze pagina vertellen we jou meer over het volgen van een barista opleiding, de SCAE voorwaarden en de kosten van een barista opleiding. Lees snel verder!

door baristaworden

Lees meer

De 4 leukste koffiebars in Antwerpen

Breng je een bezoek aan Antwerpen en wil je de leukste koffiebars bezoeken? Er zijn veel hippe koffiebarretjes in Antwerpen. Deze 4 zijn de leukste als je het ons vraagt.

door baristaworden

Lees meer

TOP-5 beste elektrische melkopschuimers

Wil je thuis cappuccinos zetten? Dan kan een elektrische melkopschuimer goed van pas komen. In dit artikel vind je de beste 5 elektrische melkopschuimers.

door baristaworden

Lees meer

Maak kennis met onze bloggers!

Frank reist graag de wereld over en verblijft meer in het buitenland dan in Nederland. Als oprichter van baristaworden.nl en NOURISH eatery in Hoi An, Vietnam bepalen koffie en eten grotendeels zijn leven. ”Elke dag zijn er weer nieuwe dingen te leren, dat maakt de koffiewereld zo interessant ” – aldus Frank

Frank Neem contact met Frank op

De grootste passie van Joachim is de wereld van eten, drinken en reizen. Na een reis in Centraal Amerika raakte hij gebeten door koffie en alles wat er mee te maken heeft. In 2016 deed hij mee met het Belgisch barista kampioenschap, waar hij in de top 5 belandde. Joachim volgt de wereld van koffie op de voet en schrijft regelmatig voor baristaworden.nl.

Joachim Neem contact met Joachim op