espressomachine

Bijgewerkt op 19 okt 2021

Een espressomachine is een koffiezetapparaat waarmee espresso en andere op espresso gebaseerde koffie kan worden bereid. In een espressomachine wordt water tot ten minste 90°C verwarmd en bij een druk van ongeveer 900 kPa (9 bar) door 7-10 gram fijn gemalen koffie geperst. Door dit proces wordt de smaak en geur maximaal uit de koffie onttrokken.

Daarnaast hebben de meeste espressomachines ook de mogelijkheid om stoom te maken via een stoompijpje. Daarmee kan melk worden opgeschuimd voor de bereiding van cappuccino en latte macchiato. Espressomachines treft men aan in horecagelegenheden zoals cafés, koffiebars en eetcafés, waar een barista verschillende koffiedranken klaarmaakt.

Hier worden in de regel grote espressomachines gebruikt, waarmee vier of meer kopjes tegelijk kunnen worden gezet. Voor huishoudelijk gebruik bestaan eenvoudige espresso-apparaten en ook duurdere die dezelfde kwaliteit koffie bieden als de professionele machines. Een espresso machine voor thuis wordt ook wel een pistonmachine of espresso apparaat genoemd.

Voor de beste resultaten maal je de koffiebonen eerst met een koffiemolen.

Met een espressomachine maak je de volgende koffiespecialiteiten klaar: