levensduur

Bijgewerkt op 20 okt 2021

Met technische levensduur wordt bedoeld de periode dat een product functioneert. Het is aan het einde van de technische levensduur versleten/vergaan of kapot.

Als van een product de technische levensduur langer is dan de economische levensduur ontstaat na verloop van tijd de situatie dat het nog wel functioneert, maar dat het voordeliger is het te vervangen door iets moderners, bijvoorbeeld door lagere gebruiks- en onderhoudskosten. Als het een productiemiddel is (of als een consument een product van een bedrijfsmatige kant bekijkt) kan het “voordeliger” ook betrekking hebben op bijvoorbeeld het besparen van personeelskosten/arbeid en extra functionaliteit.

Een van de betekenissen van duurzaam is dat de technische levensduur lang is.

De levensduur van een koffiezetapparaat verschilt. De kans is aanwezig dat een volautomatische koffiemachine (ook wel koffiemachine met bonen genoemd) minder lang meegaat dan een filter-koffiezetapparaat, koffiecupmachine of een espressomachine. Bij een volautomaat gebeuren alle processen automatisch, waardoor er meer onderdelen in het apparaat zitten. De kans dat er iets stuk gaat is dus groter.